Events

De synagoge

Ik heb een zwak voor mooie gebouwen. Nieuw of oud, dat maakt niet uit. Zo heb ik mijn eerste stageplaats uitgezocht, niet op bedrijf, maar op gebouw.

De synagoge in Enschede is ook een gebouw dat op mijn lijstje staat om te bezoeken. Vorige week stond in de Huis-aan-Huis dat er een Matzemarkt is in de synagoge. Een mooie gelegenheid om het gebouw te bezoeken. Zo ben ik zondag met de kinderen in de bakfiets door weer en wind gefietst naar de synagoge. Overigens is de synagoge elke woensdag en zondag geopend voor publiek.

Aangekomen hebben we een plattegrond gekregen en mijn jongens moesten een keppeltje dragen. De rondleiding begint altijd om 14.00 uur, maar omdat wij er om een uur of 12 waren hebben we daar niet voor gekozen. Overigens lijkt me deze wel heel interessant.

De Grote Sjoel is de grote gebedsruimte. Deze vond ik werkelijk prachtig! Ik bleef maar naar het plafond kijken. Verder door de synagoge rook het er heerlijk naar eten. Omdat er een jaarlijkse markt was,  waren er gerechten uit de joodse paaskeuken. Mijn jongens konden de zoete geur niet weerstaan en ieder mocht een gebakje uit kiezen. Wanneer je de rondleiding niet doet, ben je redelijk snel klaar, het is niet heel erg groot. Het is echter de moeite waard om een bezoekje te brengen aan dit prachtig gebouw!

synagoge

Op vrijdag 3 april en maandag 6 april zijn er ook nog Matzemarkten in de synagoge, van 11.00 uur tot 17.00 uur. Entree tot de synagoge en de matzemarkt zijn gratis. Om 14.00 uur is er op beide dagen een rondleiding die 2,50 euro kost p.p.

Voor meer informatie over de synagoge in Enschede: http://synagogeenschede.nl/

 binnenkant_synagoge taart_synagoge taart_synagoge

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply